VOLTA 8 Basel 201211.-16.6.2012 / Dreispitzhalle

Oikoumene, 2012
sekatekniikka: pyörivä pöytä; arkkitehtoninen malli (laserleikattu teräs); reaaliaikainen HD video cgi-effektein (kamera, tietokone, lcd-näyttö); kaksoisvitriinikehys
pöydän halk. 190 cm, kork. 125 cm

Galleria Heino esittelee seuraavien taiteilijoiden teoksia:

IC-98

 

VOLTA 08:ssa IC-98 esittelee teoksen nimeltä Oikoumene. Oikoumene-nimi viittaa antiikin kreikkalaisten tekemään eroon tunnetun ja tuntemattoman maailman välillä. Tunnettua maailmaa, Oikoumenea, ympäröi Okeanosjoki, joka on myöhemmin alkanut merkitä valtamerta.

Teos kuvaa linnoitusmaista saarta tämän valtameren keskellä. Muurit on rakennettu samankeskisiksi kehiksi, joista syntyy tyhjää keskustaa ympäröivä sipulimainen avointen ja suljettujen alueiden järjestelmä.

Tarkastellessaan installaatiota katsoja voi valita kaksi vastakkaista näkökulmaa. Pöydällä avautuu suora, valoisa ja ihanteellinen ilmaperspektiivi kohti saaren arkkitehtuuria. Tosiaikainen videokamera taas välittää monitorille epäsuoran sammakkoperspektiivinäkymän, jossa saarta tarkastellaan tietokone-efektien suodattamana "luonnollisena" panoraamana.

Seinälle ripustetut "auringot" vastaavat tätä dikotomiaa: kultainen kiekko, johon on etsattu tunnetun maailman kartta sekä epätäydellinen frottaasijäljennös, musta aukko.

Patrik Söderlund & Visa Suonpää

 

IC-98:n (alun perin Iconoclast, perustettu Turussa vuonna 1998) muodostavat Patrik Söderlund (s. 1974) ja Visa Suonpää (s. 1968). IC-98:lle on myönnetty Kuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2009.

Ryhmää kiinnostavat toteutumatta jääneet tapahtumat, fantastiset yhteydet asioiden välillä, puhtaat oppijärjestelmät ja harhaopit, historian läsnäolo nykyhetkessä, yhteiskuntaruumiin ja arkkitehtuurin sommitelmat sekä kontrollimekanismit ja niistä vapautumisen tekniikat.

Välineen valinta riippuu aina asiayhteydestä, sen historiasta ja käsillä olevasta tilanteesta sekä toiminnan sen hetkisistä tavoitteista. IC-98 tekee paljon sekä empiiristä että arkistotutkimusta. Perinteistä tutkimusta yhdistetään intuitiivisiin ja henkilökohtaisiin näkökohtiin. Lopulliset teokset - piirrokset, animaatioelokuvat, kirjat tai installaatiot - ovat eri tietolähteistä koostettuja moniselitteisiä yhdistelmiä. Ne ovat eräänlaisia näyttämöllepanoja, teatteri, jossa IC-98:n mukaista maailmaa esitetään. Kaikkia IC-98:n projekteja voi luonnehtia narratiivisiksi rakennelmiksi, toimintasuunnitelmiksi tai käsikirjoituksiksi, jotka toimivat sekä kielellisten että affektiivisten virtausten tiivistyminä.

Patrik Söderlund & Visa Suonpää

 

Osoitteessa www.socialtoolbox.com on päivitettyä tietoa, kaikkiin projekteihin liittyvää dokumentaatiota, animaatioita sekä PDF-versiot IC-98:n julkaisuista vuosilta 1998-2011.

 

 
  • ic-98/IC_98_OIKOUMENE_2012y

    Oikoumene, 2012

  • ic-98/IC_98_OIKOUMENE_2012_2

    Oikoumene, 2012

 
 
 
 
 
top