MARKO BACKMANElementit 18.5.2024 – 16.6.2024

Hibiskus, 2024
öljyväri kankaalle
190 x 290 cm

Maalaukseni voidaan sijoittaa maalaustaiteen perinteisiin genreihin kuten maisemiin ja interiööreihin, mutta niissä kuvatut tilanteet liikkuvat surrealismin todentuntuisen ja epätodellisen maailman välissä. Maalauksissani ihminen ei ole läsnä kuin poissaolonsa kautta.

Teoksissani luonnon elementit vaikuttavat ihmisten rakentamissa tiloissa ja toisaalta ihmisten luomat esineet ja asiat luonnossa. Taiteessani onkin kyse rajapinnoista. Eräs rajapinta on siis ihmisten perustaman, säädellyn yhteiskunnan ja luonnollisen elämän rajapinta. Lopullisesti teos syntyy kuitenkin katsomiskokemuksessa teoksen ja katsojan rajapinnalla.

Tunnistan teoksieni ilmiasussa surrealismin kieleen kuuluvia piirteitä, vaikka en pidäkään itseäni välttämättä surrealistina. Perinteisesti surrealismissa on ajateltu olevan kyse ihmismielen tarkastelusta. Mielestäni surrealismissa on kyse kuitenkin mielen ulkopuolisuudesta, objekteista - ihmisen ollessa yksi objekteista – ja näiden objektien kohtaamisesta ja niiden kanssakäymisestä maailman kanssa.

Marko Backman

 
 
 
 
 
top