MARJA PIRILÄTeoksia 4.1.2014 – 2.2.2014

Milavida #1, 2012
pigmenttivedos
132 x 112 cm

MARJA PIRILÄ

On vain kaivauduttava yhä uudestaan pimeään löytääkseen valokuvan camera obscurassa. Siellä huoneen hämäryydessä silmäni tottuvat hitaasti näkemään valon sisään kantamia heijastuksia, unenomaisia kuvajaisia, joita syntyy ulko- ja sisätilojen lomittuessa toisiinsa. Ja pimeässä huoneessa aina sama ihmetyksen tunne - sokea kuvaaja saa näkönsä! Lopulta silmieni edessä väräjää se, mitä olin etsimässä. Avaan sulkimen, valotan kuvan.

Kevättalvella 2013 työskentelin Rovaniemellä, synnyinsijoillani Kemijokivarressa, jossa lapsuuteni leikkipaikkojen lumo sysäsi minut kuvaamaan lasten kanssa camera obscura -menetelmällä. Sukelsin lasten ja nuorten maailmaan, ihmettelyn ja läsnäolon hetkiin. Syntyi kuvia, jotka yhtä aikaa kertovat kuvatuista henkilöistä ja heidän elinympäristöistään kuin myös tulvivat muistoja ja muistikuvia omasta lapsuudestani. Uudet kuvat jatkavat Sisätila/ulkotila -sarjaa, jota olen kuvannut Suomessa, Norjassa, Italiassa ja Ranskassa vuosina 1996-2007.

Kuvasin Milavida-sarjan Tampereelle vuonna 1898 valmistuneessa palatsissa, nykyiseltä nimeltään Näsilinna. Kuvatessani pitkiä päiviä talon autiossa hiljaisuudessa, tilat alkoivat huokua palatsin hurjaa, vaiherikasta historiaa. Tuntui kuin nykyhetki ja menneisyys olisivat käyneet vuoropuhelua camera obscuroiksi muuttamissani pimeissä tiloissa. Kuvasin siirtymätiloja, ovia, oviaukkoja ja kynnyksiä, jotka peilaavat tuntojani muutoksen ja tuntemattoman edessä sekä rakkauttani valoon ja sen arvaamattomuuteen.

Milavida/Nottbeck-kuvasarjassa olen käyttänyt Peter ja Olga von Nottbeckin perheen albumikuvia. Pariskunta rakennutti Milavida-palatsin kodikseen ja edustustilakseen, mutta kuoli traagisesti juuri talonsa valmistumisen aikaan neljän pienen lapsen jäädessä orvoiksi. Olen yhdistänyt vanhat albumikuvat palatsin ympäristössä valottamiini solarigrafiakuviin; niihin piirtyneet auringon kulkuradat lomittuvat yhteen sammuneen suvun vanhojen muistokuvien kanssa.

Valokuvan synty/ Ensyklopedia camera obscura -teoksessa vanha tietosanakirjapino on läpikäynyt metamorfoosin. Teos konkretisoi valokuvan syntyä sekä fyysisesti että kirjallisesti. Olen toteuttanut teoksen yhdessä valokuvaaja Petri Nuutisen kanssa.

Marja Pirilä

 
 
 
 
 
top