SIRPA ALALÄÄKKÖLÄSuomen taikaa 31.7.2003 – 17.8.2003

Uudessa-Seelannissa asuva torniolaissyntyinen taiteilija Sirpa Alalääkkölä (s.1964) on opiskellut mm. Kuvataideakatemiassa (1985-1990). Hänet muistetaan mm. uudenlaisesta tulkinnastaan Akseli Gallen-Kallelan Aino-triptyykistä. Teos on Kiasman kokoelmissa, samoin kuin osa sarjan Asuu ja työskentelee Suomessa teoksista, jotka olivat esillä Kiasman avajaisnäyttelyssä. Sarjassa hän kuvasi Suomessa asuvia maahanmuuttajia ja kulttuurien kohtaamista.

Viime vuonna Sirpa Alalääkkölä piti näyttelyn Aineen taidemuseossa Torniossa. Tuolloin hän alkoi kuvata maalauksissaan suomalaista elämänmenoa. Sama aihepiiri tulee esille myös hänen tämän kesäisen Lönnströmin taidemuseon näyttelyssä Kansallismaisema sekä nyt esille tulevassa näyttelyssä Suomen taikaa.

Kymmenen vuotta Uudessa-Seelannissa asuneena hän sanoo nykyisin näkevänsä Suomen ja suomalaisen kulttuurin uusin silmin. Ne suomalaiskansalliset asiat, jotka aikaisemmin olivat osa tavallista elämänmenoa ja itsestään selvyyksiä, näkyvät nyt uudessa valossa selkeämmin.

Näyttelyn teokset ovat pääasiassa triptyykkejä, panoraamoja suomalaisesta elämästä. Alalääkkölä teki mm. maalauksen Kukkolankoskella vuosittain pidettävästä ns. Kalanjaosta. "On ihailtavaa kuinka paikalliset ovat pystyneet säilyttämään tällaisen heille tärkeän perinteen yhä pienenevässä maailmassa".

Rauli Heino

 
 
 
 
 
 
top