SAMI PARKKINENHealing 11.3.2023 – 8.4.2023

pigmenttivedos
180 x 134 cm, editio 5+2AP
100 x 74,5 cm, editio 8+2AP
47 x 35 cm, editio 10+2AP
Mitkä käsitteet, kuvat, tavat ja uskomukset määrittelevät tapaamme katsella maailmaa? Kuinka tietoisia olemme näistä tekijöistä? Francis Baconin (1561-1626) käsitys "Tieto on valtaa" määrittelee edelleenkin vahvasti suhdettamme esimerkiksi ympäristöön. Tuotetun tiedon avulla muokataan ja kontrolloidaan ympäristöä, ja tuotetun tiedon avulla muokataan ja kontrolloidaan myös käsitystä itsestämme. Tieto kontrollin välineenä ei rajoitu pelkästään tieteeseen ja sen avulla luotuun teknologiaan. Myös perinteisen uskonnollisen ajattelun piirissä esiintyy tarvetta ja halua kontrolloida ihmisen ja ympäristön välistä suhdetta.
Sami Parkkinen haluaa pohtia valokuvissaan, onko meillä mahdollisuutta irtaantua perinteisen tieto-opillisen metafysiikan tarjoamista käsitteistä ja kuvista tarkastella maailmaa ja itseämme. Miten voimme luoda uusia käsitteitä ja kuvia, joiden avulla ymmärtäisimme ihmisen ja ympäristön välisen suhteen erottamattomuuden, kauneuden ja monimuotoisuuden? Sillä maailman kauneutta ei tarvitse etsiä olevaisen takaa. Kauneus on läsnä ja se on täällä oleva.
Sami Parkkinen haluaa töissään myös tarkastella ja tutkia hengellisyyttä ja henkisyyttä suhteessa itseemme ja ympäristöömme. Voiko ihminen olla hengellinen ilman perinteisten uskontojen kuvakieltä ja käsitteistöä? Sami Parkkisen kuvakielessä henkisyys ja hengellisyys nousevat esiin erilaisina läsnäolon muotoina ja meitä ympäröivän maailman ilmiöiden ihmettelynä. Henkisyys ja hengellisyys nähdään ikään kuin osana ihmisen uteliasta luonnetta ilman perinteistä oletusta ilmiöiden takana olevista suuremmista voimista.
Vesa Kuronen
filosofian lehtori