JUSSI TWOSEVENHere we go! 4.2.2023 – 5.3.2023

spray- ja akryylimaali kankaalle
203 x 147cm
Here we go! -teema syntyi maalatessani ensimmäisiä suuria pysyviä taideteoksiani julkiseen tilaan vuonna 2015. Minulle tuli samalla tapa ottaa kuva Instagramiin ensimmäisestä seinään tehdystä märästä maalinroiskaisusta saatesanoilla 'Here we go!'. Näin minua seuraavat ihmiset tiesivät, että olin tekemässä teosta, joka paljastuisi vasta myöhemmin. Minulle taas tämä 'Here we go!' -roiskaisun hetki tarkoitti sitä, että teoksen työläimmän suunnittelu- ja valmisteluvaiheen jälkeen oli aika toteuttaa suunnitelmat maalaamalla lähes millimetrin tarkkuudella.
Jos komposition ja muotojen suunnittelu on teoksen luonnosteluvaiheessa mielekkäintä, niin maalausvaihe on teoksen tekemisessä kuitenkin kaikkein nautinnollisin vaihe. Erityisesti kun pääsee tekemään ensimmäisen mustan valuvan maaliroiskeen valkoiselle kliiniselle pinnalle tai päinvastoin valkoista mustalle. Minulla on ollut jo vuosia tarve tehdä teoksia, jotka eivät olisi esittäviä, vaan pohjautuisivat vain tälle 'Here we go!' -roiskaisulle.
Tässä näyttelyssä haastan itseni taiteilijana ja teen teokset täysin päinvastaisesti kuin aiemmin. Maalaan ensin enkä tee teosten valmistelevia töitä kuten sabluunoita, vaan luova prosessi ja suunnittelu tapahtuu samanaikaisesti maalausvaiheen kanssa. Tällöin leikittelen vain 'Here we go!' -roiskaisulla, kompositioilla ja muodoilla. Teosten työvälineet pysyvät kuitenkin samoina, joista esittävätkin teokseni koostuvat – hallittu spraymaali ja hallitsematon vedellä ohennettu akryylimaali. Näin teoksista syntyy hyvin erityyppisiä kuin mitä olen aiemmin tehnyt. Oma tyyli on minulle tärkeää, joten haasteena on myös säilyttää oma kädenjälki, vaikka teosten aiheet ja tekoprosessi on käännetty päälaelleen. Välittyykö teoksista se, että ne ovat yhdistelmiä maalauksen tekoprosessin nautinnollisimmista vaiheista?
Näyttelyä tehdessäni ja pilkkoessani teokseni näihin minimalistisiin elementteihin olen pohtinut sitä, mitä nämä erilaiset pinnat ja muodot merkitsevät ja minkälaisia tunnelmia niiden yhdistelmät luovat. On ollut mielenkiintoista tarkastella sitä, miten paljon teoksen ilmeeseen vaikuttaa se, miten nopealla vedolla teen ’Here we go!’-roiskaisun tai sitä, miten kaksiulotteinen pinta muuttuu kolmiulotteiseksi lisätessäni maalausjälkeen yksityiskohtia. Lisäksi sama maalausjälki saattaa näyttää muuttuvan kiinteäksi kappaleeksi taustavärin muuttuessa
Näitä teoksia tehdessäni olen alkanut katsoa myös vanhoja töitäni aivan uusin silmin. Onko tämä vain vuosia takaraivossa kummitellut välivaihe vai jatkuuko tämä teema vielä johonkin..?
Jussi TwoSeven