YHTEISNÄYTTELY 17.9.2022 – 16.10.2022

Galleria Heinon yhteisnäyttely esittelee kahdeksan gallerian uutta taiteilijaa, joista kuusi ei ole vielä pitänyt yksityisnäyttelyä galleriassa. Näyttelyyn tulee esille valikoima aiemmin muissa taiteilijoiden näyttelyissä esillä olleita teoksia. Teokset yhdistyvät toisiinsa teemallisesti.
Gallerian alakerrassa teokset kommentoivat vuosituhannen vaihteen jälkeistä yhteiskuntaa. Vuonna 2020 Vuoden nuoreksi taiteilijaksi valittu Aapo Huhta (s.1985) kuvaa Block -sarjassaan (2015) urbaania elämäntapaa New Yorkin Wall Streetin kortteleissa. Huhdalla oli Block -sarjallaan yksityisnäyttely Tukholman Fotografiskassa vuonna 2016 hänen saatuaan museon jakaman nuoren pohjoismaisen valokuvaajan palkinnon. Huhdan tuotantoa on luonnehdittu kokeelliseksi dokumentarismiksi.
SerraGlian (s.1979) ja Pekko Vasantolan (s.1994) teokset kertovat viestinnän murroksesta, ihmisten välisen kommunikaation ja ihmiskuvan muuttuneesta luonteesta älylaitteiden ja sosiaalisen median aikakaudella. SerraGlia kuvaa Traces: Portrait of a Digital Life -sarjassaan (2014) sormien pyyhkäisyjälkiä ipadien ruuduissa ja Pekko Vasantola sarjassaan Gaze on Facebook Profile (2022) facebookin käyttäjien silmänliikkeitä heidän katsoessaan omaa profiilikuvaansa silmänliikkeitä seuraavilla laseilla. Silmänliikkeiden muodostaman viivojen verkoston Vasantola on kaivertanut lasilevyille. Aaron Heinon (s.1977) veistoksissa näyttäytyvät markkinayhteiskunnan tuotemerkit ja niiden ihmisten elämää ja valintoja ohjaavat merkitykset.
Gallerian yläkerrassa Pauliina Pietilä (s.1982) jatkaa alakerran urbaania kaupunkiympäristön kuvaamista. Hän valokuvaa yöllisiä katunäkymiä näyteikkunoineen ja käyttää valokuviaan maalaustensa pohjana, joissa todellinen muuttuu lopulta epätodelliseksi ihmisen mielen kuvaksi. Marko Backman (s.1977) jatkaa samaa teemaa ihmisen tunnetiloja välittävissä surrealistisissa kuvaelmissaan.
Rainio & Roberts taiteilijaduon muodostavat Minna Rainio (s. 1974) ja Mark Roberts (s. 1970). Nykymaailman ongelmat luonnon tuhon näkökulmasta tulevat esiin heidän To Teach a Bird to Fly -videossa (2020), joka kertoo kriittisesti uhanalaisesta lintulajista ja sen pelastamisyrityksestä. Teoksessa kertojaääni kertoo maapallomme tilasta tulevaisuudesta käsin, 80 vuoden päästä nykypäivästä. Tulevaisuudessa kaikki on muuttunut: ihmiskunta on pysäyttänyt ilmastonmuutoksen ja luonut uudenlaisen suhteen ja yhteyden muihin lajeihin. Teos pyrkii luomaan tämän päivän ihmisille toivoa paremmasta maailmasta. Teos voitti Tampereen elokuvajuhlien Risto Jarva-palkinnon vuonna 2020. Rainio & Robertsin tuotantoa on luonnehdittu dokumentaariseksi fiktioksi.
Veljekset Juha Vehviläinen (s.1978) ja Vesa Vehviläinen (s.1974) muodostavat taiteilijaduo Pink Twinsin. Pink Twinsin animaatioteos The Transient (2022) näyttää todellisten ja kuvitteellisten kasvien hydridien kasvun. Teos on kuin visio kevääseen heräävästä luonnosta ja sen mieltä kohottavasta voimasta muistuttaen samalla kuitenkin hallitsemattomuudessaan luonnon kaikkivoipaisuudesta, joka lopulta on ihmisen valtaa suurempi.
Rauli Heino