LAURI LAINEAlba 13.3.2021 – 11.4.2021

öljy kankaalle
204 x 180 cm
Taidemaalari Lauri Laineen näyttelyn rungon muodostaa kahdeksan suurta maalausta käsittävä teossarja Alba. Maalaustaiteen historiaa henkivissä maalauksissa pääosassa ovat naishahmot.Keskeiset vaikutteensa maalaamiseensa Laine on saanut Italian ja Espanjan 1600-luvun barokin maalaustaiteesta. Alba-sarjan parissa hän työskenteli Madridissa syksyllä 2018 ja keväällä 2020.
Laineen työskentelyprosessi on monipolvinen. Hän rakentaa ihmisfiguurin uudelleen maalauksissaan. Ensin hän tekee vanhaa maalaustaidetta sekä nykypäivän ympäröivää todellisuutta havainnoivia piirustuksia. Niistä hän etenee luonnoksiin, sitten pienempiin maalauksiin ja lopulta niiden kautta suuriin maalauksiin. Alba-sarjan naishahmot on kuvattu luonnollisessa koossa. Sarjan lisäksi näyttelyssä on aiheeltaan samanlaisia, mutta luonteeltaan erilaisia pienempien maalausten sarjoja. Pienemmissä maalauksissaan Laine on tavoitellut intiimimpää, suuremmissa monumentaalisempaa henkeä. Itse maalaamisessa Laine käyttää nykypäivän tekniikkaa ja hänellä on oma tapansa maalata.
Laine on maalannut naishahmoja pitkään. Hän on siirtynyt vähitellen kubistisesti tyylitellyistä ja kulmikkaista hahmoista kohti yhä luonnollisempia hahmoja. Nyt ylenpalttiset puvut poimuilevat naisten päällä pehmeästi, kaulan ja käden kaari kaartuu notkeasti ja tummat hiukset on sidottu yhteen soljella. Hahmot ovat maallistuneet. Naishahmot ovat nyt myös astuneet ulkoilmaan, seisomaan viitteelliseen maisemaan. Aiemmin ne oli kuvattu sisätilassa. Näyttelyn nimi Alba viittaakin Francisco de Goyan Alban herttuatarta kuvaaviin maalauksiin, joissa hahmot on kuvattu avarassa maisemassa.
Laineen maalaukset muistuttavat historiallisten pukudraamojen suuria teemoja luotaavia elokuvallisia kohtauksia. Maalauksissa toistuu nykytaiteeseen laajasti omittu ihmisfiguurin esittämisen tapa. Naisten kasvot on käännetty poispäin katsojasta ja katse on suunnattu jonnekin kaukaisuuteen. Katsoja katsoo niitä ulkopuolisena ja peilaa niihin omia ajatuksiaan.
Vaikka Laine kuvaa kaikissa maalauksissaan naishahmoja, on niistä jokaisella oma luonteensa. Hahmot tuntuvat liikkuvan maalauksesta toiseen. Niiden olemus muuttuu niiden asennon muuttuessa. Paino siirtyy jalalta toiselle, kasvot kääntyvät varjosta kohti valoa, kädet ojentuvat pitelemään esinettä. Eleet ovat vivahteikkaita ja liikkeet huomaamattomia. Katsojan keho ja liikkeet reagoivat maalauksen hahmoon, sen liikkeisiin ja läsnäoloon.
Näyttelyn nimi Alba viittaa myös latinan sanaan valkoinen. Sanalla Alba Laine viittaa yksivärisyyden sijasta värien kirjoon, jossa värit ovat kuitenkin tasapainossa keskenään. Katsojalle naishahmot näyttäytyvät nautinnollisena muotojen, värien, valon, varjon ja tekstuurien eri vivahtein värähtelevänä kokonaisuutena, joka vangitsee väistämättä katseen. Laine on valjastanut viimeistä piirtoa myöten maalauksissaan esittävän aiheen maalauksellisten mahdollisuuksien tutkimiselle.
Rauli Heino
Taidemaalari Lauri Laine (s.1946) kuuluu sukupolvensa eturivin suomalaisiin taidemaalareihin. Hän on työskennellyt pitkään Suomen lisäksi Italiassa, Roomassa. Laineen työskentelyyn on aina kuulunut vahva taidehistoriallinen tietoisuus. Vuonna 2020 hänelle myönnettiin Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitali. Laine on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla sekä osallistunut lukuisiin kotimaisiin ja kansainvälisiin yhteisnäyttelyihin, mm. São Paulon biennaaliin (1989) ja Pekingin biennaaliin (2017, 2019). Laineen teoksia on keskeisten suomalaisten julkisten kokoelmien lisäksi mm. Moderna Museet´issa Tukholmassa sekä Malmön taidemuseossa.
Näyttelyn yhteydessä Galleria Heino julkaisee yhdessä Parus Veruksen kanssa kirjan, joka esittelee Lauri Laineen vuosina 2018-2020 maalaamat teossarjat. Kirjan artikkelin on kirjoittanut taidehistorioitsija, kriitikko ja kuraattori Maaria Salo.