ELINA BROTHERUSLes Femmes de la Maison Carré 9.1.2016 – 31.1.2016

pigmenttimustevedos
60 x 90 cm, diptyyki
editio 6
Ensi kertaa Suomessa esitettävä Elina Brotheruksen(s.1972) valokuvasarja Les Femmes de la Maison Carré on kuvattu toukokuussa 2015 Alvar Aallon piirtämässä yksityistalossa Maison Louis Carréssa (1959) Bazoches-sur-Guyonnessa Pariisin ulkopuolella, jossa sarja on myös ollut ensi kertaa esillä syksyllä 2015. Näyttelyn yhteydessä Maison Louis Carré on julkaissut yhdessä Galleria Heinon kanssa kirjan, joka sisältää teoskuvien ohella Ateneumin taidemuseon johtajan Susanna Petterssonin esseen. Pettersson kuvailee Brotheruksen valokuvasarjaa mm. seuraavasti:
Kuvasarjan nimi, Les Femmes de la Maison Carré, yllyttää ratkomaan arvoituksia. Ihminen kuvassa merkitsee paikan, ehdottaa kertomusta, jota me katsojina alamme rakentaa vaistonvaraisesti. Keitä naiset ovat? Mistä he ovat tulleet? Mitä aikakautta he edustavat? --- Vaikka teosten kieli onkin täysin tunnistettavaa brotherusta, kuvasarjan lähtökohta on jälleen uusi, paikan päällä muotoutunut. "Etsin, teen, löydän - ja otan kuvia. En puutu tilaan, mutta ihmisen läsnäolo herättää sen", Brotherus sanoo. --- Les Femmes de la Maison Carrén kuvat ovat samanaikaisesti asetelmallisia ja luonnontilaisia. Ne ovat suoria ja arvoituksellisia. Ne elävät tässä hetkessä ja menneessä. Lisäksi ne käyttävät rakennusta ja sen ympäristöä vaivattomasti. Brotherus kävelee käytännössä sisään yhteen modernin arkkitehtuurin ikonisista rakennuksista ja tekee kokemuksesta täysin itsensä näköisen.
Galleria Heinon takatilaan tulee esille videoteos Tangohousut (2015), joka on kuvattu Mäntässä Serlachius-museon residenssissä. Teoksen ensiesitys oli Serlachius-museo Göstassa Kaukainen kosketus -näyttelyssä kesällä 2015. Näyttelyssä yhdeksän suomalaista ja ulkomaista valokuvataiteilijaa kuvasi Mänttää kaupunkina ulkopuolisen silmin, omakohtaisesti näkemystensä, taustojensa ja työskentelytapojensa kautta. Musiikin videoteokseen on säveltänyt harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi. Fiona Talkington kirjoittaa Tangohousut-DVD:n arvostelussa (Songlines #113, Dec.2015):
Brotherus on hyvin pohdiskeleva taiteilija, ja häntä kiehtoo yhtä lailla ihmisen paikka luonnossa kuin taiteilijan suhde malliinsa. Juuri tuo suhde osoittautuu käännekohdaksi videossa Hiljainen järvi. Kaikki tulee yhdeksi: järven harmaa ulappa, metsän heijastus, hauraat kaislat, sinisen ja keltaisen värin ilmestyminen, kun Brotherus tulee ja riisuu pulahtaakseen järveen. Hetki on taianomainen: katsoja tuntee, miten kylmää vesi on, miten se siirtyy antaen tilaa ihmisen hahmolle. Heijastukset ja veden väreet vievät katseen syvemmälle. Katseen reittiä voisi seurata loputtomiin. Tämä video voisi jatkua ikuisesti. Sen jälkeen kaikki loksahtaa paikoilleen: metsät, kuollut kettu, pyykkinaru pyykkeineen, katulampun oranssi hehku, kerrostalo. Kaikki näyttää runolliselta. Meistä tulee musiikkia; me olemme Kalaniemen harmonikka. --- Tämä teos kiehtoo, haastaa ja ihastuttaa.
Taiteilijatapaaminen galleriassa sunnuntaina 17.1.2016 klo 13-15. Mukana myös Ateneumin johtaja Susanna Pettersson ja Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen.
Maria Kalaniemi ja Eero Grundström esittävät livenä Tangohousujen musiikkia galleriassa torstaina 14.1.2016 klo 18. Tervetuloa!
Taiteilija haluaa kiittää Maison Louis Carrén johtajaa Asdis Olafsdottiria, Association Alvar Aalto en France -yhdistystä, Susanna Petterssonia näyttelyluettelon tekstistä sekä Serlachius-museoiden johtajaa Pauli Sivosta ja Kaukainen kosketus -näyttelyn kuraattoria Ville Lenkkeriä.