PAULA LEHTONEN 17.11.2018 – 16.12.2018

Wind park, 2018
videoinstallation

PAULA LEHTONEN

Näyttelyssäni on esillä kaksi tuulen liikkeitä kuvaavaa videoinstallaatiota. Neljälle seinälle projisoitava Vortex simuloi kokemusta pyörremyrskyn silmässä olemisesta: tuuli on repinyt mukaansa ilmassa lentäviä esineitä ja näkyvyys on huono. Tuulivoimapuistolta muotonsa lainaava Tuulipuisto visualisoi tuulen liikkeitä eri tavoilla monitoreissa esitettävien lyhyiden videoiden kautta. Kuvittelen miltä kaukaisten valtamerien rannoilla esiintyvät hurrikaanit tuntuvat ja katson ihailevasti kesämökkikuntamme Simon maastossa kohoavia tuulivoimaloita, jotka muuttavat maiseman toiveikkaan futuristiseksi. Ilmassa liikkuva energia konkretisoituu tuulivoimalan alla seisoessa tai hirmumyrskyn keskellä. Näyttelyn digitaalisten luonnon korvikkeiden kautta ei ole tarvetta pukeutua lämpimästi tai suojautua. Näyttelyssä tuulee, ilman että sitä voi tuntea iholla.

Teoksissa tuuli kuvaa toisaalta ilmastonmuutosta ja toisaalta kamppailua sitä vastaan. Kun ihmisen toiminta muuttaa ekologiaa pysyvästi, myös tuuli muuttuu, sään ääri-ilmiöt yleistyvät ja formula-auton nopeudella puhaltavat pyörremyrskytuulet ovat yhä yleisempiä. Tuuli edustaa paitsi hallitsematonta luonnonvoimaa myös ihmisen valjastamaa uusiutuvaa energianlähdettä, joka osaltaan auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta. Tuuli edustaa sekä toivoa että tuhoa.

Välineeni on video, jonka kautta visualisoin fysikaalisia näkymättömiä luonnonilmiöitä. Mediataitelijana olen kiinnostunut vaihtoehtoisten todellisuuksien kuvaamisesta sekä videon materiaalisuudesta ja siitä, miten näennäisen aineeton media muuttuu fyysisiksi kokemuksiksi ja esittämiseen tarvittavat laitteet installaation osina objekteiksi. Näyttelyn teokset on valmistettu erilaisia video- ja animaatiotekniikoita hyödyntäen. Niissä on käytetty apuna tietokoneohjelmien tuulisimulaatioita sekä mallinnettu hurrikaanivideoiden liikeratoja ja kuvattu tuulen liikkeitä eri materiaaleissa. Näyttelyssä liikkuva kuva muodostaa tilallisia kokonaisuuksia, joissa digitaalinen olomuoto lähenee biologiaa ja bitit muuttuvat hiukkasiksi.

Paula Lehtonen

Mediataiteilija Paula Lehtonen (s. 1983) tekee tilallisia videoinstallaatioita sekä elektronista taidetta. Lehtosen teoksissa yhdistyy digitalisaation tarkastelu primitiiviseen luontoon kaipuuseen. Hänen viimeaikaiset teoksensa ovat tutkineet mm. luonnonkatastrofin estetiikkaa ja lepakon tapaa hahmottaa maailma. Valolla ja äänellä on Lehtosen kokonaisvaltaisissa teoksissa suuri merkitys. Hänen tapansa käyttää niitä tulee teatteri- ja klubimaailmasta, jossa hän työskentelee VJ:nä ja videosuunnittelijana. Lehtonen on valmistunut Kuvataiteilija AMK:ksi Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelmasta (2008) sekä Taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Media Labista (2013). 
 • lehtonen/tuulipuisto02_1252

  Wind park, 2018
  installation view

 • lehtonen/vortex_tila_1252

  Vortex, 2018
  4 channel video installation
  04'15'', loop

 • lehtonen/Vortex02_1252

  Vortex, 2018
  still image

 
 
 
 
 
top